Volop werk de komende jaren! Of toch niet?!

Banenmarkt oververhit


Het nieuwe jaar is begonnen. De verwachtingen voor 2018 zijn goed, de vele nieuwssites en kranten berichten over economische groei en flinke toename van de werkgelegenheid. Eind vorig jaar, op maandag 4 december 2017, plaatste De Telegraaf een artikel over de oververhitting van de arbeidsmarkt. Een rapport van het ROA van de Maastricht University, onder leiding van Didier Fouarge, hoogleraar Arbeidsmarkt.

Conclusie: de economie zit flink in de lift en de komende jaren is er structureel tekort aan arbeidskrachten. Zowel hoogopgeleiden als midden en laag.
Helaas nog niet voor alle sectoren, maar als je in de bouw, ICT, zorg of het onderwijs zit, dan zit je gebakken, aldus het artikel. Want: 'Het gebrek aan geschikt personeel blijft er tot 2022 minstens zo erg als nu'.

Nu deze: op de achterkant van New York Times bestseller Rise of the Robots (Martin Ford) staat met hoofdletters geschreven: 'Bestaat jouw baan binnenkort nog wel?' Het is een boek over de opkomst van robots en kunstmatige intelligentie. En welke impact deze zullen hebben op ons werk en inkomen. De ontwikkelingen in technologie gaan volgens hem zo hard dat er geen ontkomen aan is. Elk (arbeids)proces dat geautomatiseerd kan worden, zal dat ook worden. Zo schrijft Ford dat 'Big data en voorspellende algoritmes potentieel in staat zijn om het aantal en de aard van kennisbanen in alle organisaties en bedrijfstakken drastisch te veranderen'. Geen sector die daaraan ontkomt, ook niet de arbeidsintensieve zoals de zorg. Sterker: volgens de auteur is 'geneeskunde een van de voornaamste gebieden waarop de Watson-technologie volgens de verwachtingen van IBM een transformerende impact zal hebben' (waarmee met transformerend bedoeld wordt: verschuiving van werk van mens naar machine; RB). 


'Automation will bring big shifts to the world of work, as AI or robotics change or replace some jobs, while others are created. Millions of people worldwide may need to switch occupations and upgrade skills.' - McKinsey&Company, december 2017  

Een andere bron die we serieus nemen: McKinsey&Company. Vrijwel tegelijk met het rapport uit Maastricht komt het Global Institute van dit adviesbureau van het rapport: 'JOBS LOST, JOBS GAINED: WORKFORCE TRANSITIONS IN A TIME OF AUTOMATION.'
Voor dit rapport werden maar liefst 46 landen geanalyseerd. Een van de - best wel - confronterende uitkomsten in het rapport: 'Our scenarios suggest that by 2030, 75 million to 375 million workers (3 to 14 percent of the global workforce) will need to switch occupational categories. Moreover, all workers will need to adapt, as their occupations evolve alongside increasingly capable machines.'

Wie of wat moeten we geloven? Waar kunnen we terecht? Navraag bij het UWV geeft het beeld van een aantrekkende arbeidsmarkt en dat er wel degelijk 'kansberoepen' en 'krapteberoepen' zijn. Kijken we daarentegen naar wat het WEF (World Economic Forum) voorspelt, dan is dat weinig positief. Zo voorspelt deze denktank dat er tegenover al het baanverlies slechts 20% - 30% nieuwe banen zal staan. Hoe ze precies tot die cijfers komen is ons niet bekend en uiteraard kun je ook daar vraagtekens bij zetten. Immers, wie had in de jaren negentig de huidige werkgelegenheid op het gebied van mobile kunnen voorspellen?

Moreover: wij willen weten hoe het zit. We spelen met de gedachte om de experts uit beide kampen uit te nodigen en met elkaar te strijden om de waarheid. Heb jij input? Ideeën, suggesties, of ken je mensen die midden in de materie zitten? Laat het ons weten op hallo [at] dutchdiscoveryschools.nl. Wil je op de hoogte gehouden worden van deze discussie en van de tweekampdialoog (als die er komt), vul dan even je naam en mailadres in, dan houden we je op de hoogte.


Is dit onderwerp té belangrijk om genegeerd te worden? Sharing is caring!